Hoe kan uw tweede verblijf u een ludiek inkomen verschaffen ? Enkele vragen bij verhuur uitgeklaard.

NOVEMBER 2020

Tekst: verhuur tweede verblijf  in Spanje door M. Comhair; https://www.vdbvastgoedbeheer.be

De vakantieverhuur in Spanje is niet gebonden aan specifieke regels zoals in Vlaanderen.  Desondanks verloopt alles met de grootste zorg, netheid en hygiëne

Is een verhuurcontract verplicht? En wat als mijn familie of vrienden ervan gebruik maken?

In de praktijk zien we vaak dat er tussen familie of vrienden maar zelden een huurcontract wordt opgemaakt, een waarborg gevraagd of een plaatsbeschrijving/inventaris opgesteld.

Het is toegestaan om mondelinge contracten af te sluiten voor een tweede verblijf, maar nadien is het dan echt wel moeilijk is om in dat geval terug te vallen op gemaakte afspraken. Wat bij een eventuele beschadiging of als de afspraken anders werden begrepen. Waarnaar kan je dan verwijzen?  Stel bijvoorbeeld dat er na hun vertrek toch huurschade zou zijn. Moeilijk hé?  Niet zo in Spanje, omdat je daar meestal gebruik maakt van een bemiddelaar die zowel de sleutels bij aankomst overhandigd  als deze terug in ontvangst neemt bij het vertrek. Uiteraard na een uitleg vooraf en een controle bij het vertrek.  Deze sleutelhouders handelen met de nodige zuiderse flair deze administratieve formaliteiten voor je af. In je eigen taal! (Ja ! In het Nederlands )

Een huurovereenkomst op papier is dus alleszins nutig. Maar geen must.

Voor de prijzen moet je de beschikbare service echt niet laten. 200 à 300€ per jaar voor een sleutelbeheer. Grondig poetsen gemiddeld 75€ en je ophalen aan de luchthaven ongeveer 45€ in het officiële circuit. Publiciteit voeren en verhuren schommelt rond 15% van de nettohuur.

De duurtijd van de huur spreek je vrijblijvend af. Hierover zijn er geen specifieke termijnen vastgelegd.  Lange termijn huur is in Spanje niet vergelijkbaar met in België. Maar hierover krijg je nuttige tips en trucs.  Ze maken meteen ook schriftelijke afspraken over het verbruik van water, elektriciteit en verwarming en worden meterstanden genoteerd bij aankomst en vertrek

In tegenstelling tot de waarborg bij een gezinswoning in België kunt u die waarborg laten storten op uw eigen bankrekening of op de rekening van de bemiddelaar die de verhuur voor je regelt.

Een paatsbeschrijving werd vooraf  grotendeels klaargemaakt en moet slechts kort overlopen worden bij aankomst. Maar ze is wel super nuttig!  Staat er een gedetailleerde omschrijving van de inboedel, ondersteund door foto’s, en andere nuttige puntjes waarover u als eigenaar zich dus helemaal niet druk hoeft te maken.  De bemiddelaars  zijn ook diegenen die uw woning na afloop kuisen, de lakens wassen en alles terug netjes maken, klaar voor de volgende bezoekers.

Verhuren is voor u geen beslommering maar integendeel,  de kans op een ludiek inkomen zonder  zorgen.            

U kan  uw vrienden/familie  na afloop blijgezind blijven ontvangen, en totaal ontspannen samen toasten op die zalige vakantie in uw droomplekje onder de zon.

Ook als jullie zelf gaan genieten en  ontspannen in je stekje onder de zon, ook dan wordt er – indien je dit wenst – vooraf gepoetst, je bedden opgemaakt en desgewenst je koelkast gevuld

Je komt binnen, zet je tas neer, trekt die vervelende schoenen uit, trekt de koelkast open, en op  naar  je terras in de zon,….’t  genieten begint !

This is the real live as an owner in Spain!

En dat moet echt niet noodzakelijk in één of ander sjiek penthouse, een luxe flat of een kast van een huis. Je leeft buiten, flaneert naar omliggende terrasjes, geniet van de prachtige natuur,  leest een boek in de schaduw, doet je ogen dicht op je zonnebed,….

Uit eten gaan is zo goed én goedkoop, dat zelf koken bijna zonde is.

De bevolking is zuiders spontaan. Blij dat wij toeristen er zijn (i.t.t. heel wat andere toeristische regio’s die ik ken, en waardoor ik tot aan de Costa Blanca ben geraakt).  Vooral in de kuststreek spreekt men vloeiend Engels. Je verstaanbaar maken is geen probleem. 

Kijkt de fiscus mee?

Een vriendenhuurprijs vragen is geen probleem. Ook gratis ter beschikking stellen kan.

Als verhuurder heb je een verhuurlicentie nodig. Ook dit kan je sleutelbeheerder voor je regelen. Voor de Belgische fiscus maakt het trouwens niets uit. U deelt in uw aangifte de KI mee x 1,1% of 2% naargelang de leeftijd van de woning. 

Hierop wordt door de Belgische fiscus geen belasting gerekend.België moet belastingvrijstelling verlenen. U betaalde immers uw belastingen in Spanje, en daarom mag België niet nog eens belasten (dubbelbelastingsverdrag). Wel is het zo dat ze om je Belgisch belastingstarief te berekenen deze inkomsten opnemen en nadien terug aftrekken. Het kan je tarief enigszins wijzigen. (opduweffect). Echter dit is relatief.  Geen zorgen, we leggen het je duidelijk uit tijdens je bezoek.

Bent u een regelmatige verhuurder, dan wordt voor u een Modelo 210 ingevuld (prijs +/- 40€). De aangegeven inkomsten MIN  alle kosten ivm verhuur (sleutelbeheerder, poetsen, nutsvoorzieningen,…). Ook deze aan te geven inkomsten in Spanje zijn dus erg relatief.

Hoeveel rendement kan een tweede verblijf opleveren?

Iedere woning heeft andere karakteristieken, en dit maakt een algemene inschatting moeilijk. Een appartement op de zeedijk/met zeezicht brengt automatisch een hoger huurrendement op dan een appartement dieper in het binnenland.

De aankoopprijzen zijn dan uiteraard ook recht evenredig met de huuropbrengt.

Verhuurt U in het hoogseizoen of in het laagseizoen of het hele jaar door. Ook dat maakt een behoorlijk verschil in rendement. 

Een recent appartement, hedendaags ingericht, twee slaapkamers, gelegen aan de kust kost al snel 300.000 € (alle kosten incl). Datzelfde appartement op 7 min van de zee gelegen heeft een kostprijs 210.000 € (Alle kosten inclusief). Het zee-app brengt in het hoogseizoen makkelijk  950€/week op en is sneller verhuurd. Het gelijkaardige app iets meer in het binnenland brengt je 650€/week op en is in het tussenseizoen  minder makkelijk verhuurd. Het is wel iets meer in trek voor overwinteraars.

Ook hiermee kunnen we jullie van dienst zijn. Dankzij onze jarenlage ervaring als aanbieders van vastgoed in deze regio kunnen we jullie op weg helpen. 

Is verhuren een must?

Niet noodzakelijk. De meeste mensen kopen een vakantieverblijf om er zelf op elk vrij moment heen te kunnen gaan. Gezien de korte vluchtduur, lage kostprijs en dagelijkse vluchten is een trip over en weer snel ingepland. U maakt van uw tweede verblijf gegarandeerd meer gebruik dan je op vooraf kan inschatten.  

Occasioneel eens verhuren is meegenomen, zodat met de huuropbrengst de jaarlijkse kosten kunnen worden betaald. Wie daarentegen fulltime wil inzeten op vakantieverhuur moet zich best laten omringen door één van de vele degelijke professionals die je zowat volledig ontzorgen.

Als ervaringsdeskundige inzake vastgoedinvesteringen én eigen verhuur – zowel in Spanje als in België – kunnen wij tijdens een gesprek voor u de verschillen vrij duidelijk uiteenzetten.

Het grote verschil kan ik je nu wel al verklappen : 360 dagen zon op jaarbasis en  een microklimaat,  dit kan alvast wel de Costa Blanca/Calida maar niet België je aanbieden.

Laat ons even erover brainstormen? Bij u of bij ons in Hasselt?

Of… brengt u ons meteen  een bezoekje in Spanje.  Wij ontvangen u er graag geheel vrijbijvend en zoals het een goede gastheer betaamt, biedt MASA International u onderdak en bijhorende maaltijden met plezier aan.

Masa International is een Spaanse makelaar die voor meer dan 800 woningen van iedere aannemer/projectbouwer rechtstreekse toegang heeft tot de plannen, prijzen, …

Masa International geeft

  • de laagste prijsgarantie.
  • beschikt over Nederlandstalig personeel.
  • bestaat reeds sedert 1981 !
  • én is in het bezit van een ISO-certificaat.

Betrouwbaarheid en serviceverlening is hun sleutel van succes.

Dat zijn echt wel  behoorlijke referenties toch? Daarom, durf ik MASA International dan ook van harte aanbevelen als gids om samen met ons een zoektocht naar een leuk pand te ondernemen. Wij begeleiden u tot in Spanje, Masa international ontzorgt u van dag 1 van A tot Z. Beloofd !

Tot spoedig

Marleen Comhair

 

Vastgoedexpertise – Investerings- en kredietenadviseur.

Professionele begeleiding en advies  inzake aankoop van Spaans vastgoed. 

Property advisor voor MASA International. 

Waardstraat 16, 3520 Zonhoven, België, 

C/ Posseidon 2, Punta Prima, 03185 – Torrevieja  Alicante 

T (+32) 11815386 | Mobiel (+32) 473 925 330 

Masa International België in een divisie van Masa International Spanje.

p.a. Pelikaanstraat Box 2020  2018 Antwerpen. BIV 513501

 

www.masainternational.be  

https://vdbvastgoedbeheer.be

 

  signature_981939487   signature_262762248   signature_2102731275   signature_1652146952

De Spanje Specialisten sinds 1981